Ivo Pospíšil
23. listopadu 2020 • 15:40

Zázračný Mir, Márquezův pád i smůla pro Rossiho. To byla sezona MotoGP

Vstoupit do diskuse
0
  • Zázračný Mir, Márquezův pád, Rossiho covid… Taková byla sezona MotoGPZázračný Mir, Márquezův pád, Rossiho covid… Taková byla sezona MotoGPFOTO: Koláž iSport.cz

    Nejzajímavější za poslední roky. Absence krále Marka Márqueze, který se zranil hned v prvním závodě sezony, udělala z letošní sezony MotoGP pořádnou bitvu, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat. Zářil v ní nečekaný šampion Joan Mir, favorité pohořeli a bohužel se v nižší kategorii Moto3 nedařilo ani Filipu Salačovi. Na co se bude z této sezony vzpomínat?

  • Zázračný šampion Mir

    Joan Mir se stal šampionem MotoGP, stačilo mu sedmé místoFoto AP Photo/Alberto Saiz

    Před sezonou na něj byl kurz 1:125. Do té doby neměl na svém kontě v MotoGP ani jedno umístění v top 5. Přesto se novým králem mezi všemi hvězdami stal – ne tak známý Joan Mir! Syn majitele skateboardového obchodu (sám na prkně umí též řadu triků) se na Mallorce zprvu učil ve škole otce Jorgeho Lorenza. Nyní ale pomohl tovární Suzuki získat první titul od roku 2000, kdy naposledy královské kubatuře vládl Kenny Roberts jr. Byla to sezona jak MirACLE (zázrak).

  • Márquez celý rok mimo

    Španěl Marc Márquez ovládl VC Argentiny v kategorii MotoGPFoto Profimedia.cz

    Vrátí se do Grand Prix Česka? Tak v Rakousku? Či snad San Marinu? Ne, nakonec byl mimo celý rok. Úřadující mistr Marc Márquez přišel o šanci bojovat o svůj devátý mistrovský titul už v úvodní GP Španělska, kdy po ošklivém pádu utržil zranění ruky, absolvoval řadu operací a rozhodl se vše doléčit a připravit se až na další sezonu. Jeho bratr Álex se v tovární Hondě vytáhl jen na dvě stupně vítězů a skončil v MS čtrnáctý. Otázka tak zní: Nebude mít španělský fenomén dál trvalé následky?

  • Rossi: Nevyužitá šance

    Koronavirem se nakazil i legendární závodník Valentino RossiFoto Reuters

    Při absenci Marka Márqueze měl větší příležitost než kdy dřív. Šanci ukořistit vysněný desátý titul. Jenže toto nebyl rok Valentina Rossiho. Na svůj vkus nedokončil hodně závodů (5), v průběhu roku onemocněl koronavirem (takže vynechal další dva podniky) a v konečném pořadí MS navíc skončil až na patnácté příčce, což je jeho nejhorší umístění v životě! Jediná pozitivum na tom všem? Takhle se loučit nebude. Už má pro příští rok podepsanou smlouvu se satelitním týmem Yamahy.

  • Dovizioso: Konec v Ducati

    Andrea Dovizioso během sezonyFoto Profimedia.cz

    Byla to zvláštní situace. Jel o titul mistra světa, přesto už v půlce sezony věděl, že do dalšího roku nebude v Ducati pokračovat, protože se nedohodl na nové smlouvě. Když se k tomu přidala ještě prohraná sázka, vozil pak Andrea Dovizioso na své kombinéze vtipný nápis: Unemployed – nezaměstnaný. „Přál bych mu, aby vyhrál a ukázal Ducati, že se v něm zmýlila,“ přál si i Karel Abraham. Jenže bohužel. Trojnásobný vicemistr světa nakonec skončil až čtvrtý a na novém angažmá se s nikým nedohodl. Příští rok tak bude bez něj.

  • Nástup druhé vlny

    Franco Morbidelli dojel v sezoně druhý za španělem Joanem MiremFoto Profimedia.cz

    Nejen Joan Mir… na druhém místě v MS dojel Franco Morbidelli, třetí byl Álex Rins, pátý skončil Pol Espargaró a do boje o titul se dlouho cpal (nakonec osmý Fabio Quartararo). Z letošních 14 závodů vzešlo osm různých vítězů a šlo o nejvyrovnanější MS za poslední roky. Česko poznalo při vítězství potenciál Brada Bindera a KTM, dva závody vyhrál Portugalec Miguel Oliveira, nejlepším jezdcem Hondy byl netovární jezdec Takaaki Nakagami. Do budoucna se není o co bát.

  • Salač: Místo bedny jednadvacátý

    Filip Salač v kvalifikaci nenavázal na skvělé páteční tréninkyFoto Profimedia.cz

    Začal skvěle, osmým místem v Kataru. Jenže pak přišla pauza kvůli koronaviru, trápení po restartu, následně sice lehké vzepjetí, ale konec na marodce. Kvůli pádu v tréninku na GP Valencie si jediný Čech v MS Filip Salač pochroumal hrudník a ukončil sezonu až jako jednadvacátý a jen se dvěma umístěními v top 10. Místo plánovaného útoku na stupně vítězů šlo o zklamání. „Tento rok nebyl dle představ, ale uvidíme, jaký bude ten příští. Osobně už se těším na zimní přípravu, teď se dám dohromady a potom začnu tvrdě makat na další sezónu,“ uvedl Salač.

  • Arbolino doplatil na nepřímý covid

    Tony Arbolino skončil v seriálu druhý o nicotné 4 bodyFoto Reuters

    Příběh kategorie Moto3? Vítězný Albert Arenas o pouhé čtyři body před Tonym Arbolinem a Aiem Ogurou. Jenže kdo ví, jak to mohlo být, kdyby Arbolino, týmový parťák Filipa Salače, nevynechal GP Aragonie z nepříjemného důvodu, že seděl v letadle poblíž člověka, u nějž se později prokázal COVID-19. Sám 20letý Ital, milovník fotbalu a žák Jorgeho Lorenza nemocný nebyl, přesto ho MotoGP z preventivních důvodu na závody nepustila. A tyto body nakonec jezdci Snipers chyběly.

  • Bratr Rossiho, vicemistrem Moto2

    Luca Marini, bratr Valentina Rossiho, se stal vicemistrem Moto2Foto Profimedia.cz

    Ani on nebyl daleko. O devět bodů. A jakmile dojel v GP Portugalska druhý, bylo mu jasné, že takový bude Luca Marini, bratr Valentina Rossiho i v konečném pořadí Moto2. Místo něj slavil nakonec Enea Bastianini, muž který nedokončil jen jediný závod, a to GP Rakouska, kdy ze své motorky spadl a tu mu následně rozstřelil Hafizh Syahrin. Štěstí v této GP měla pak i dvojice Rossi – Viňales, kolem kterých poté v elitní kubatuře prolétly havarované motorky Morbidelliho a Zarka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud