17. února 2022 • 08:06

SESTŘIH: Kanaďanky slaví zlato! Hokejistky nedovolily USA obhájit triumf

Autor: ČTK, iSport.cz, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadské hokejistky proměnily svoji suverénní jízdu v Pekingu v pátý olympijský triumf. Při sedmé účasti ve finále pod pěti kruhy zvítězily nad obhájkyněmi zlata ze Spojených států amerických 3:2 a na turnaji ovládly všech sedm zápasů při skóre 57:10. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci v posledním duelu zazářila Marie-Philip Poulinová.



Úřadující mistryně světa z loňského domácího šampionátu v Calgary, které vedle minulé olympiády neuspěly ve finále jen při premiéře v roce 1998 v Naganu rovněž proti USA, navázaly na úspěchy z let 2002 ze Salt Lake City, 2006 z Turína, 2010 z Vancouveru a 2014 ze Soči. Američanky mají také sedmý cenný kov, vedle dvou zlatých dosáhly na čtvrté stříbro a v roce 2006 skončily třetí.

Kanaďanky v základní skupině vyhrály nad USA 4:2 a v úvodu odvety měly štěstí, protože Brandtová ve 3. minutě trefila pravou tyč. V čase 7:15 sice kanadský tým překonal poprvé Cavalliniovou, ale branka Daoustové nakonec neplatila. Kouč Joel Johnson si vzal trenérskou výzvu a přezkoumání u videa potvrdilo předchozí ofsajd.

Za 35 sekund už ale byla kanadská radost oprávněná. Přihrávku Thompsonové usměrnila z pozice mezi kruhy do branky o levou tyč Nurseová. A v čase 15:02 po úspěšném forčekingu zamířila přesně k pravé tyči Poulinová.

Ještě v první třetině se Američanky ubránily v prvním oslabení, v druhé části pak přečkaly šanci Spoonerové v přečíslení, ale v polovině zápasu už prohrávaly 0:3. Zakončení Jennerové po přihrávce Nurseové ještě Cavalliniová stihla vykopnout pravým betonem, ale z dorážky trefila odkrytou část branky Poulinová.

Američanky odpověděly tlakem. Neprosadily se sice při vyloučení Larocqueové, ale v 37. minutě se dočkaly gólové radosti ve vlastním oslabení. Z protiútoku překonala Desbiensovou nadvakrát Knightová.

Ve třetí třetině Američanky přestřílely soupeřky v poměru 16:4. Carpenterová ve 45. minutě trefila tyč a Desbiensovu překonaly znovu až 13 sekund před koncem. Při přesilovce umocněné power play po střele Roqueové uspěla z dorážky Kesselová. Těsný náskok už Kanaďanky při pokračující hře USA bez brankářky udržely.

Góly

Domácí: 07:50. Nurseová, 15:02. Poulinová, 29:08. Poulinová

Hosté: 36:39. Knightová, 59:47. Kesselová

Sestavy

Domácí: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová, Fastová, Ambroseová, Thompsonová, Bellová, Zandeeová-Hartová, Sheltonová, Staceyová – Jennerová (A), Nurseová, Poulinová (C) – Fillierová, Daoustová, Spoonerová – Johnstonová, Clarková, Turnbullová (A) – Saulnierová, Maltaisová, Rattrayová.

Hosté: Cavalliniová (Rooneyová) – Barnesová, Steckleinová (A), Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová – Knightová (A), H. Brandtová, Coyneová-Schofieldová (C) – Kesselová, Roqueová, Carpenterová – Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová – Murphyová, Compherová, Scamurraová.

Rozhodčí

Cookeová, Wiegandová – Hammarová, Hanleyová

Stadion

Cadillac Arena, Peking

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud