13. června 2021 • 14:33

Češi na EURO klečet nebudou. Jsme ve shodě, podpořil tým nový šéf FAČR

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté nebudou před zápasy na mistrovství Evropy poklekávat na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Reprezentanti případně stejně jako v březnovém utkání světové kvalifikace ve Walesu vyjádří postoj proti rasismu i dalším projevům nesnášenlivosti tak, že poukážou na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.



Český tým navíc gesto použije pouze tehdy, pokud i soupeř zvolí jakoukoliv formu podpory boje proti rasismu. Reprezentanti tím, že nebudou poklekávat, chtějí vyjádřit, že politika do sportu nepatří.

„Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Rozumím tomu, že společnost vnímá podobná témata jako důležitá, a i reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale my už jsme celou věc s týmem probrali během březnového srazu. Zvolili naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme,“ uvedl v tiskové zprávě český trenér Jaroslav Šilhavý.

S rozhodnutím nepoklekávat a případně ukázat na nápis na rukávu souhlasí i nový předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek. „Po svém zvolení jsem postup v otázce případného gesta našeho národního mužstva v boji proti rasismu konzultoval s vedením reprezentace a podpořil jsem zvolené řešení. Jsme názorově zcela ve shodě,“ řekl Fousek.

„Volnost v projevu každé individuální reprezentace považuji za naprostou nutnost a program UEFA Respect v sobě dostatečně zahrnuje všechna témata spojená s bojem proti jakékoliv formě nesnášenlivosti,“ doplnil Fousek.

Program EURO 2021
14. 6. (15:00),
Česko - Skotsko 2:0
18. 6. (18:00),
Česko - Chorvatsko ONLINE
22. 6. (21:00),
Česko - Anglie ONLINE

Kompletní informace o ME ve fotbale najdete v rubrice EURO 2021.

Hlavním cílem programu UEFA je usilovat o jednotu a respekt k rase, pohlaví, náboženství a schopnostem každého jednotlivce. Kampaň běží od roku 2008 a má podporu napříč členskými asociacemi UEFA.

Reprezentanti poklekli vloni v říjnu při utkání Ligy národů ve Skotsku, kde vyhověli žádosti domácího výběru. Následně je za to někteří fanoušci kritizovali. Nesouhlasné reakce vyvolává poklekávání i na probíhajícím šampionátu, například ruští fanoušci v sobotním utkání v Petrohradu hlasitě vypískali za toto gesto Belgičany.

Český tým vstoupí do EURO v pondělí v Glasgow zápasem proti Skotům, kteří pokleknou jen v druhém zápase ve Wembley proti Anglii. Šilhavého svěřenci se ve skupině dál utkají rovněž v Glasgow s Chorvatskem a poté s Anglií ve Wembley.

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud