Martin Hašek
31. ledna 2022 • 10:25

Bobista Dvořák v Pekingu vyletěl z dráhy. Velká chyba je zatím k smíchu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští bobisté si zvykají na poněkud těsných pokojících v olympijské vesnici v Jen-čchingu, chystají si odznáčky na výměnu s lyžařskými hvězdami a dny před oficiálním otevření dráhy s podobou horského hada se cvičí aspoň na simulátoru. „Jako první jsem dokázal vylítnout z dráhy,“ smál se český pilot Dominik Dvořák pro Czech Team TV.



Olympijská vesnice v Jen-čchingu na pekingském předměstí je ze tří ubytovacích areálů pro olympioniky ta nejmenší, bydlí tu jen bobisté, sáňkaři, skeletonisté a alpští lyžaři.

„Líbí se mi tady moc. Můžu to porovnat s Koreou i s Ruskem. Je vidět, že Číňani jsou připravení, podmínky jsou super. Pokoje jsou docela malinké, s Kubou (Noskem) se docela mačkáme, ale celkově je zázemí super,“ pochvaluje si Dvořák.

Nadšený je i brzdař Dominik Záleský, národní rekordman v běhu na 100 metrů, který se na olympiádu dostal se čtyřbobem poté, co se mu to vloni v létě nepovedlo se sprinterskou štafetou.

„Vesnice je fakt nádherná. Je trošku menší, je nás tu míň, není to tak přelidněné. Ale zatím super, využíváme vesnici na maximum,“ líčí Záleský, který dlouhodobě pracuje na zvýšení své sprinterské váhy. „Bojím se, že za dva týdny bude jídlo monotónní. Doufám, že se to změní a podaří se mi nějaké kilo přibrat.“

Bobisté si zatím připravují české odznáčky na tradiční vyměňování se sportovci z ostatních zemí. Na výběr budou mít mezi hvězdami svého sportu, nebo třeba lyžaři známých jmen.

„Hrajeme vyměňování odznáčků, uvidíme, kdo jich nasbírá víc do konce olympiády,“ usmívá se Záleský.

„Čekám, až se dostanu na dráhu. Chci si vyměnit odznáčky s bobisty. Když je dostanu od Kanaďana Krippse, nebo od Friedricha, budu mít osobní vzpomínku,“ jmenuje Dvořák elitní piloty.

Bobisté si sice úplně novou olympijskou dráhu vyzkoušeli už při říjnovém tréninkovém kempu a na olympiádě ji našli ve velmi podobném stavu.

„Olympijská dráha je vlastně úplně stejná, jako když jsme tady byla v říjnu,“ líčil Dvořák po první prohlídce trati. „Možná na některých místech je led malinko narostlý, ale není to nic hrozného. Uvidíme, jak se to bude chovat v tréninku. Jediná změna je startovní trámek, který je asi o dva centimetry vyšší, ale to bude na brzdařích, jak se s tím poperou, myslím, že to nebude problém.“

Zatímco Dvořák už je na své třetí olympiádě, Záleský je nováčkem. Atletický národní rekordman a mistr republiky v běhu na 100 metrů si boby sice vyzkoušel už před pěti lety, teprve v této sezoně se jim ale věnoval naplno. V bobu má přitom důležitou funkci brzdaře. Na startu pomůže roztlačit bob, naskočí do něj a dole má klíčový úkol – zabrzdit.

„Po pravdě moc nemyslím, si myslím,“ směje se Záleský s myšlenkami na jízdu. „Většinou se držím a věřím pilotovi. Vnímám, kde v té dráze jsem, počítám zatáčky, abych věděl, kde přesně zabrzdit. V Innsbrucku se mi to v prvním závodě s Dominikem nepovedlo a dojeli jsme až na gumy. Naštěstí naše nože vydržely.“

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
8:22
4. 2. 2022
 

Přípravy na zahajovací ceremoniál zimních Her v Pekingu vrcholí...

Zkouška světel na zahajovací ceremoniál Her v Pekingu Dobrovolníci pomáhající organizovat zimní Hry v Pekingu Slavný stadion v Pekingu po OH v roce 2008 hostí i zahájení zimních Her v roce 2022
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
8:14
4. 2. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Češi jsou po prvním dnu soutěže družstev na olympijských hrách v Pekingu osmí. K postupu do finálové pětice mají podle očekávání daleko. V krátkých programech mužů a sportovních dvojic a rytmickém tanci nasbírali dvanáct bodů a na páté Italy ztrácejí šest bodů. Startovní pole se bude dělit po nedělním krátkém programu žen. Díky dvěma výhrám vedou Američané s dvoubodovým náskokem před ruskými závodníky pod hlavičkou olympijského výboru.

Průběžné pořadí: 1. USA 28 bodů, 2. Rusko 26, 3. Čína 21, ...8. ČR 12.

Natálie Taschlerová a Filip Taschler v týmové soutěži krasobruslařů Krasobruslaři Elizabeta Žuková a Martin Bidař
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
7:59
4. 2. 2022
 

CURLING: Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi dnes další vítězství v olympijském turnaji smíšených dvojic v curlingu nepřidali. S italským párem Stefania Constantiniová, Amos Mosaner prohráli 2:10 a mají tak bilanci dvou vítězství a dvou porážek. Ráz souboje určil úvodní end, který český pár prohrál 0:4. Italští soupeři nadále zůstávají v turnaji neporaženi. Paulovi se znovu představí v sobotu v 07:05 proti Velké Británii.

Průběžné pořadí: 1. Itálie 4 zápasy/4 výhry, 2. Kanada a Británie 4/3, 4. Švédsko 5/3, 5. Čína, ČR a USA 4/2, 8. Norsko a Švýcarsko 4/1, 10. Austrálie 5/0.

Zuzana Paulová v akci proti italské dvojici Stefania Constantiniová, Amos Mosaner
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
7:36
4. 2. 2022
 

BIATLON: Je to vrchol jejich kariér, bude to ale tvrdý zážitek. V horském středisku Čang-ťia-kchou je krutá zima, srovnatelná s nechvalně proslulými podmínkami před čtyřmi lety v korejském Pchjongčchangu. Biatlonisti se chystají na olympijské závody v extrémních podmínkách. Pojedou proti větru, prsty na spoušti jim budou křehnout v hodnotách na samé hraně pravidel. „Ve stojce to bude o štěstí, jak komu foukne,“ varuje Markéta Davidová. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 4. 2. 2022
7:24
4. 2. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Český reprezentant Michal Březina nebyl po 7. místě z devíti v krátkém programu spokojený. „Jsem z toho trochu zklamaný. Ale je to dobrý výchozí bod.“ Užívá si alespoň to, že už je na svých čtvrtých olympijských hrách. „Pro mě to znamená, že jsem schopen dělat něco správně, že tu stále mohu být. Mám to štěstí, že jsem tady a snažím se užít si ty poslední Hry,“ dodal.

Český krasobruslař Michal Březina během krátkého programu
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
7:22
4. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Z karibského sirotčince na zimní olympiádu. Devatenáctiletý lyžař Richardson Viano bude historicky prvním Haiťanem, který se představí na zimních Hrách. Na start obřího slalomu se postaví 13. února. „Je to jako sen,“ rozplýval se v rozhovoru pro agenturu PA. „Být tady a reprezentovat Haiti. Chci ukázat, že naše země není jen o zemětřesení a jiných katastrofách.“ Celý jeho příběh čtěte ZDE>>>

Richardson Viano na olympiádě Richardson Viano si užívá pozornost
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
7:18
4. 2. 2022
 

Už dnes vychází Sport Magazín +PLUS ke startu Her v Pekingu. Obří olympijský speciál nabízí 104 strany, hokejový dvojrozhovor s Alenou Mills a Šimonem Hrubcem, představení plánů Ester Ledecké, rozhovor s biatlonistou Michalem Krčmářem, dotazníky dalších českých hvězd, ale především unikátní vnitřní sešit s nebývale detailním programem soutěží minutu po minutě. Deník Sport s magazínem kupujte v pátek na stáncích nebo na iKiosek.cz/Sport.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 4. 2. 2022
6:51
4. 2. 2022
 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zaslal čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi vzkaz, v němž mu blahopřál k zimním olympijským hrám v Pekingu jako k „velkému vítězství“. Vyjádřil také přání zlepšit vzájemné vztahy, informovala agentura Reuters. „Úspěšné zahájení zimních olympijských her v Pekingu navzdory celosvětové zdravotní krizi a bezprecedentně těžkým okolnostem je dalším velkým vítězstvím socialistické Číny,“ uvedl v dopise Kim.

Zprávy ze dne 4. 2. 2022
6:00
4. 2. 2022
 

Už dnes bude v Pekingu zažehnut olympijský oheň coby symbol 24. zimních olympijských her. Do bojů o cenné kovy zasáhne i více než stovka tuzemských sportovců. Kolik medailí Česko podle prognózy deníku Sport získá a kdo by mohl překvapit coby černý kůň? Kompletní přehled najdete ZDE>>>

Kdo z českých sportovců bude na ZOH mezi favority na medaili a kdo může překvapit?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud