Květoslav Šimek
18. ledna 2022 • 16:31

Slováci sází na extraligu víc než Češi: trio z Třince i tři teenageři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko se na olympiádě v Pekingu nebojí vsadit i na dravé mládí. Trenér Craig Ramsay společně s manažerem Miroslavem Šatanem nominovali i dva sedmnáctileté talenty Šimona Nemce a Juraje Slafkovského. Šatan k tomu ze zámoří dojednal příjezd devatenáctiletého obránce Samuela Kňažka. Z české extraligy je v nominaci hned devět hráčů, tři jsou z mistrovského Třince.



Sázka na jistotu a zkušenosti? Kdepak. Kanadský trenér Craig Ramsay má ve výběru jen šest pamětníků předchozího olympijského turnaje. Hned čtrnáct hráčů povolal z české a slovenské ligy. Překvapením je absence útočníka Róberta Lantošiho ze švédského Linköpingu nebo obránce Mislava Rosandiče z Liberce.

„Vybrali jsme hráče, kteří se hodí do našeho systému,“ vysvětloval generální manažer národního týmu Miroslav Šatan na tiskové konferenci. „Možná tam jsou nějaká překvapení, ale vybrali jsme je podle několika různých aspektů.“

V olympijském výběru se udrželi i tři talentovaní mladíci – obránci Šimon Nemec se Samuelem Kňažkem i útočník Juraj Slafkovský. Všichni tři už si zahráli na posledním mistrovství světa, pomáhali i v úspěšné olympijské kvalifikaci.

„Přesvědčili nás na obou akcích,“ přitakal Šatan. „A třeba Nemec měl výborné zápasy i na mistrovství světa do dvaceti let, byť byly jen dva. Opět ukázal výkonností pokrok a byla by škoda ho nevzít. Kňažko měl taky šampionát výborný. A vidíte, jak vysoko je Slafkovský v draftových žebříčcích. Všichni tři by měli být budoucností národního týmu.“

I proto Šatan hodně bojoval za to, aby Kňažka uvolnili ze zámoří. Hrává juniorskou WHL, ale má smlouvu s Columbusem. Potřeboval souhlas klubu. „Columbus jeho účast podpořil,“ potěšilo Šatana.

Trenér Ramsay nezastírá, že největším aktivem Slovenska by na olympiádě měla být rychlost a dravost. Právě proto se nebál ukázat na talentované mladíky. „Už dlouho si myslím, že v našem týmu je rychlost dobrá. Díky ní dokážeme vytvářet tlak na soupeře. Když na tom budeme stavět, můžeme naši hru ještě zlepšit,“ věří kanadský kouč.

Zkušenosti z předešlé olympiády má šest borců – brankáři Patrik Rybár a Branislav Konrád, obránci Peter Čerešňák, Marek Ďaloga a Michal Čajkovský a útočník Michal Krištof. Překvapením je, že hned pět hráčů si Ramsay vybral i ze slovenské soutěže. Na rovinu, kromě mladého Nemce to extra zvučná jména nejsou. Konkrétně útočníci Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský a Pavol Regenda.

„Nesmíme na naši extraligu zapomínat, je velmi důležitá,“ vysvětloval Ramsay. „Je pravda, že právě tyhle hráče máme na očích nejvíc, ale v mezinárodních zápasech nás také mimořádně oslovili. Líbila se nám jejich hra, přístup i oddanost týmu.“

Podobně jako u českého týmu se nominace ještě může kvůli zraněné nebo covidu měnit. Na širším seznamu je celkem 44 hráčů. Do Pekingu poletí slovenská reprezentace 2. února z Vídně, ale trenéři by chtěli mít už před ním hráče pod kontrolou a v bublině. Jak, to se teprve řeší. V Pekingu se Slováci ve skupině C postupně střetnou s Finskem, Švédskem a Lotyšskem.

OLYMPIJSKÁ NOMINACE SLOVENSKA:

Brankáři: Patrik Rybár (Dinamo Minsk), Branislav Konrád (Olomouc), Matej Tomek (Kometa Brno)
Obránci: Marek Ďaloga (Kometa Brno), Martin Marinčin (Třinec), Peter Čerešňák (Plzeň), Mário Grman (Hämeenlinna), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Martin Gernát (Lausanne), Šimon Nemec (Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds)
Útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk), Miloš Kelemen (Mladá Boleslav), Michal Krištof (Kometa Brno), Marko Daňo (Třinec), Miloš Roman (Třinec), Juraj Slafkovský (Turku), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan), Peter Cehlárik (Omsk), Marek Hrivík (Nižnij Novgorod), Kristián Pospíšil (Davos), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Michalovce), Adrián Holešinský (Nitra), Peter Zuzin (Zvolen)

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 3. 2. 2022
12:27
3. 2. 2022
 

BIATLON: Norská výprava si stěžuje na úniky informací týkající se případů koronaviru. O tom, že dva biatlonisté jsou blízkými kontakty nakaženého člověka, se dozvěděl dříve manažer hotelu než šéf týmu. „Manažer hotelu je slušný chlap, ale neměl by mít informaci dřív než my, to nedává smysl,“ uvedl vedoucí norské výpravy Tore Övrebö. Informace se týkala toho, že biatlonisté Johannes Thingnes Bö a Ingrid Landmark Tandrevoldová seděli v letadle směřujícím do Pekingu poblíž člověka, jenž byl následně pozitivně testován na koronavirus.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
12:25
3. 2. 2022
 

HOKEJ: Ruská hokejová reprezentace odletěla bez útočníka Sergeje Plotnikova a Arťoma Anisimova. Oba mistři světa z roku 2014 měli pozitivní test na koronavirus. Ze stejného důvodu chyběl ve výpravě kondiční trenér.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
11:56
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Tahle olympijská mise nezačíná dobře, Davidu Krejčímu vyšel pozitivní test na COVID-19! Druhá část hokejové reprezentace sice dorazila do Pekingu, největší hvězda národního týmu však na prvním společném tréninku chyběla. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
11:30
3. 2. 2022
 

SNOWBOARDING: Snowboardkrosař Jan Kubičík si při volném ježdění v dějišti ZOH naštípl holenní kost v kotníku a o závody přijde. Mohl by ho zastoupit Radek Houser. „Honza Kubičík se dneska zranil v dějišti olympijských her. Při volné ježdění na olympijské sjezdovce upadl a naštípl si hlenní kost v kotníku. Podle olympijských lékařů pana Heřmánka a Vládi Hospodára se to zranění neslučuje s nastoupením do závodu a bude vyžadovat třítýdenní klid a ptom další léčbu,“ uvedl trenér Marek Jelínek.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
11:28
3. 2. 2022
 

SNOWBOARDING: Japonská snowboardistka Rina Jošikaová měla při tréninku na trati slopestylu těžký pád. Ken-tching Snow Park opustila jedna ze soupeřek Šárky Pančochové v sanitce. Jošikaová podle agentury Reuters nezvládla jeden ze skoků a zůstala ležet bez hnutí. Když jí na pomoc přispěchali záchranáři a zkoušeli s ní hnout, křičela třiadvacetiletá závodnice bolestí. Zhruba po dvaceti minutách Jošikaová opustila trať na nosítkách.

Japonská snowboardistka Rina Jošikaová měla při tréninku na olympijské trati slopestylu těžký pád Japonská snowboardistka Rina Jošikaová měla při tréninku na olympijské trati slopestylu těžký pád Japonská snowboardistka Rina Jošikaová měla při tréninku na olympijské trati slopestylu těžký pád
Zprávy ze dne 3. 2. 2022
10:42
3. 2. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Německo nebude mít v krasobruslařské soutěži týmů sportovní dvojici. Nolan Seegert byl v Pekingu pozitivně testován na koronavirus a do závodu, který začne v pátek, nemůže společně s Minervou Fabienne Haseovou nastoupit. Jeho partnerka je negativní a jako blízký kontakt může zatím trénovat.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
10:11
3. 2. 2022
 

Jak to bude s diváky? Organizátoři olympijských her plánují pozvat na sportoviště během soutěží zhruba 150 tisíc diváků. Kvůli koronaviru už loni pořadatelé rozhodli, že na hry nesmějí zahraniční fanoušci, a v lednu zrušili i prodej vstupenek pro veřejnost. Pozvaní diváci budou moci na sportoviště ve dvou ze tří olympijských center. V Jen-čchingu se bude v alpském lyžování a ledovém korytě závodit bez publika.  Pořadatelé podle agentury AP uvedli, že pozvaní diváci se budou rekrutovat ze „zahraničních přátel sídlících v pevninské Číně, členů diplomatických sborů a marketingových partnerů“. Doplnit by je měli školáci, místní obyvatelé a „nadšenci do zimních sportů“.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
10:05
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Českým hokejistkám po prvním triumfu na olympiádě nehráli v hale hymnu, tak si ji samy pustily a zazpívaly v šatně! Podívejte se na VIDEO přímo z kabiny!

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
10:03
3. 2. 2022
 

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ: Devětačtyřicetiletá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová bude při rekordní osmé účasti na olympijských hrách poprvé vlajkonoškou německé výpravy při slavnostním zahájení. V pátek přivede německý tým na plochu pekingského stadionu Ptačí hnízdo společně s bobistou Francescem Friedrichem. Vybrali je sportovci společně s fanoušky.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
10:02
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: První olympiáda a první zápas pro českou ženskou hokejovou reprezentaci – a první gól! Tereza Radová prolomila počáteční nervozitu v zápase s Čínou historickou brankou. „Pak jsme se zklidnily, druhá třetina už byla lepší. Už jsme viděly, co na Číňanky funguje a začalo to jít,“ říká Tereza. 

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
8:58
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Podívejte se na sestřih historicky prvního vítězství českých hokejistek na ZOH.
SESTŘIH Česko - Čína 3:1:

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
8:56
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Byť na výkonu českých hokejistek proti Číně byla od začátku patrná nervozita, soupeře posíleného o třináct hráček ze zámoří porazily 3:1. „Každý si asi myslí, že je to lehký soupeř, ale není to tak. Výhry si moc ceníme,“ hlásila po utkání útočnice Natálie Mlýnková, která do Pekingu kvůli covidu dorazila pouhé dva dny před zápasem. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
8:10
3. 2. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Podobně jako český skokan Viktor Polášek byl v Pekingu pozitivně testován na covid i jeho parťák Čestmír Kožíšek. Třicetiletý rodák z Jilemnice ale na rozdíl od mladšího kolegy může na olympiádě normálně trénovat a soutěžit, jelikož nedávno prodělal nemoc způsobenou koronavirem.

Zprávy ze dne 3. 2. 2022
8:03
3. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Náramně vydařený nástup do olympijského turnaje mají za sebou také hokejistky Kanady. V úvodním zápase skupiny A v Pekingu zničily Švýcarsko 12:1! Ženský tým s javorovým listem na dresech se rozjel především ve druhé třetině utkání, kdy soupeřkám ze země helvétského kříže nadělil pět gólů. Při prvním startu se zaskvěly Kanaďanky Natalie Spoonerová a Claire Thompsonová, obě si připsaly pět bodů (2+3 a 1+4).

 

Kanadské hokejistky zahájily olympijský turnaj v Pekingu kanonádou Švýcarska 12:1
Zprávy ze dne 3. 2. 2022
7:34
3. 2. 2022
 

Zimní olympijské hry a sníh? Logicky to patří k sobě. Jenže i v tomto ohledu budou Hry v Pekingu jiné a zvláštní. Proč? Organizátoři totiž alpské a běžecké disciplíny umístili do okresů Jen-čching a Čang-ťia-kchou v severozápadní části Pekingu. Ty jsou sice hornaté, jen v nich téměř nikdy nesněží. Možná i pro to, že jsou 80 kilometrů od hranic slavné pouště Gobi. Ekologičtí experti tak upozorňují, že tahle olympiáda rozhodně nebude „zelená“, jak organizátoři slibovali. Více čtěte ZDE>>>

Národní centrum čínského alpského lyžování v Jen-čchingu, kde se konají olympijské závody, jsou téměř bez sněhu Národní centrum čínského alpského lyžování v Jen-čchingu, kde se konají olympijské závody, jsou téměř bez sněhu

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud