Jakub Konečný
16. června 2021 • 22:50

Itálie - Švýcarsko 3:0. Zářil Locatelli, favorit jako první postupuje

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to válec, kterému se není radno stavět do cesty. V prvním zápase na EURO Italové smetli Turecko (3:0), včera stejně naložili i něco málo odolnějšímu Švýcarsku a kolo před koncem základní skupiny slaví postup do osmifinále. Novým hrdinou země z Apeninského poloostrova je Manuel Locatelli, autor obou gólů. A jeden ze symbolů týmu, který budí velký respekt.



Utkání mělo nemilou předehru, podle listu Corriere dello Sport totiž byl u římského Stadio Olimpico objeven vůz s údajnou bombou, kterou pyrotechnici řízenou explozí zneškodnili. Na trávníku však k žádné mimořádné události nedošlo. Italové po Turecku odklidili z cesty i Švýcarsko a jako první tým na letošním EURO si zajistili postup do osmifinále. V neděli proti Walesu budou hrát už pouze o konečné umístění ve skupině A, které bude samozřejmě klíčem pro určení jejich soupeře ve vyřazovací části.

Z domácích zápas chutnal hořce pouze Giorgiovi Chiellinimu, který se čtrnáctým startem na EURO osamostatnil v historickém žebříčku squadry azzurry mezi hráči z pole, trhl se čtveřici Antonio Cassano, Alessandro Del Piero, Paolo Maldini a Leonardo Bonucci. Šestatřicetiletý stoper rekord dokonce oslavil gólem, ale jelikož se mu při bourání švýcarské obrany míč otřel o obě ruce, VAR jeho trefu anuloval. A o chvíli později Chiellini kvůli zranění ze hry odstoupil…

Italská radost po druhém gólu Manuela Locatelliho proti Švýcarsku
Italská radost po druhém gólu Manuela Locatelliho proti Švýcarsku

Ani dvě nešťastné události však rozjeté Italy nevykolejily, ani nepřibrzdily. Krásnou a rychlou akci záhy předvedli spoluhráči ze Sassuola, Manuel Locatelli si narazil s Domenikem Berardim a po sprintu přes půlku hřiště zakončoval z malého vápna do prázdné brány. Parádní spolupráce potvrdila, že Itálie má na EURO úžasnou fazonu. A extrémně pestrou paletu možností, jak soupeři ublížit. Zvládne to trpělivým obehráváním hlubokého bloku, ze standardních situací i bleskovým protiútokem jako v tomto případě. Jejich hra má vysoké tempo, prvotřídní kvalitu i precizní řád ve všech zónách hřiště, zatím působí hodně suverénním dojmem. Z původně černého koně turnaje se tak stává jeden z jeho hlavních favoritů.

A fotbalový svět se učí nová jména. Třeba levého beka Leonarda Spinazzoly, který udivuje opakovanými sprinty po lajně tam a nazpátek, jako by měl dvoje plíce. Nebo právě hrdiny večera Locatelliho, který zařídil i druhý gól. Po přihrávce Nicola Barelly práskl za vápnem do míče pro změnu levou nohou a gólman Yann Sommer se za střelou jen bezmocně ohlédl.

Na obligátních 3:0 pak uzavřel Ciro Immobile, další dvougólový střelec šampionátu. Italové tak vykázali stoprocentní produktivitu – třikrát trefili zařízení a pokaždé to skončilo gólem. Hosté se zmohli pouze na jednu střelu na bránu, střídající Steven Zuber ovšem na Gianluigiho Donnarummu nevyzrál.

Squadra azzurra neinkasovala už desátý mezistátní zápas v řadě a ještě si upevnila skvělou bilanci se Švýcarskem, s kterým prohrála naposledy před osmadvaceti lety. Xherdan Shaqiri a spol. nicméně zatím žijí – a pokud se jim v neděli podaří v Baku porazit zatím naprosto zoufalé Turecko, budou mít rovněž solidní šanci na postup. Klidně i z třetího místa. Čtyři body by teoreticky mohly stačit.

Góly

Domácí: 26. Locatelli, 52. Locatelli, 89. Immobile

Hosté:

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (C) (24. Acerbi), Spinazzola – Barella (87. Cristante), Jorginho, Locatelli (86. Pessina) – D. Berardi (70. Tolói), Immobile, L. Insigne (69. Chiesa).

Hosté: Sommer – Elvedi, Schär (58. Zuber), Akanji – Mbabu (58. Widmer), Freuler (84. Sow), Xhaka (C), Ricardo Rodríguez – Shaqiri (76. Vargas) – Seferović (46. Gavranović), Embolo.

Náhradníci

Domácí: Sirigu, Meret, Pessina, Emerson, Belotti, Acerbi, Cristante, Chiesa, Bernardeschi, Raspadori, Tolói, Bastoni

Hosté: Mvogo, Kobel, Widmer, Sow, Vargas, Zakaria, Zuber, Fassnacht, Mehmedi, Benito, Cömert, Gavranović

Karty

Hosté: Gavranović, Embolo

Rozhodčí

Karasjov (RUS) – Demeško (RUS), Gavrilin (RUS)

Stadion

Stadio Olimpico (Řím)

Návštěva

12445 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Itálie 4 3 0 0 9:1 9
2. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
3. Wales 4 1 1 2 3:6 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud