22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 1. 2022
15:11
16. 1. 2022
Hokej

Hokejisté Zlína jdou kvůli nákaze několika hráčů koronavirem do karantény a nebudou hrát v úterý ve 43. kole extraligy v Plzni. Poslední tým tabulky to oznámil v tiskové zprávě. „Extraligový tým PSG Berani Zlín jde z důvodu nákazy onemocněním COVID-19 u několika hráčů do karantény. Zápas 43. kola Tipsport extraligy 2021/22 s HC Škoda Plzeň (úterý 18. ledna na ledě soupeře) je odložen a budeme jednat o náhradním termínu,“ uvedl Zlín, jenž se má v pátek střetnout s pražskou Spartou.

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
17:23
14. 1. 2022
Hokej

Hokejisté Karlových Varů se o odložení zápasu v Mladé Boleslavi dozvěděli až během cesty. „Autobus jsme otáčeli až hodinu po odjezdu z Varů,“ napsal PR a média manažer klubu Daniel Kubelka na Twitteru. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
15:15
14. 1. 2022
Hokej

Krajská hygienická stanice nařídila z důvodu nákazy několika hráčů nemocí covid-19 A mužstvu BK Mladá Boleslav do středy 19. ledna karanténu. Hokejisté Mladé Boleslavi tak nemohou nastoupit v pátek k utkání proti Karlovým Varům, v neděli na ledě Zlína a v úterý doma proti Kladnu. O náhradních termínech těchto zápasů se bude jednat.

Mladoboleslavský kouč Pavel Patera s kolegou Radimem Rulíkem na střídačce
Zprávy ze dne 13. 1. 2022
12:17
13. 1. 2022
Hokej

„Krajská hygienická stanice nařídila z důvodu nákazy několika hráčů nemocí covid-19 A mužstvu Motoru do neděle 16. ledna karanténu. Motor tak nemůže nastoupit v pátek k utkání v Litvínově a v neděli na ledě Karlových Varů. O náhradních termínech těchto zápasů se bude jednat,“ informoval na svém webu českobudějovický hokejový klub.

 

Českobudějovická střídačka s trenérem Jaroslavem Modrým
Zprávy ze dne 13. 1. 2022
9:34
13. 1. 2022
Hokej

Pokud se budou zpřísňovat covidová omezení, hokej může přijít i o aktuálních tisíc fanoušků, kteří smí do ochozů. Aspoň to bylo cítit z pohledu ministra zdravotnictví. Svaz se brání výroku majitele Pardubic Petra Dědka, že nic nedělá. Vydal prohlášení, že 10. ledna dal podnět, aby se návštěva posuzovala podle kapacity na stadionech. Což bylo ovšem 45 dní po vyhlášení nařízení. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 12. 1. 2022
15:33
12. 1. 2022
Hokej

Kontinentální hokejová liga, jež bude po odřeknutí NHL jednou z hlavních zásobáren reprezentačních týmů pro olympiádu, přeruší kvůli šíření koronaviru na týden program. Hrát se bude naposledy v pátek a sezona se znovu rozjede nejdříve v sobotu 22. ledna. „K úternímu ránu mělo pozitivní test na koronavirus z řad členů klubu 171 lidí, z toho 124 hokejistů. Za 24 hodin to znamenalo nárůst o 60 lidí (včetně 27 hráčů),“ uvedli představitelé KHL na webu soutěže. Do karantény musely v minulých dnech Jekatěrinburg, Ufa, CSKA Moskva a Dinamo Riga. Vedení ligy už odložilo 16 zápasů a další budou následovat. 

Zprávy ze dne 12. 1. 2022
14:10
12. 1. 2022
Hokej

Hokejový svaz usiluje o přehodnocení opatření proti šíření koronaviru, které omezuje účast diváků na zápasech. Od konce listopadu může do hledišť maximálně 1000 diváků. Kluby by uvítaly, kdyby byla omezení stanovena procentuálně z celkové kapacity každé arény. Vedení Českého hokeje se proto obrátilo na předsedu Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera se žádostí o spolupráci. "Připomnělo další v úvahu připadající opatření jako sektorizaci a zdůraznilo dopady paušálního limitu na příjmy klubů, finanční bilanci a kompenzace," uvedl svaz v tiskové zprávě. Návrhy svazu a názory klubů dnes ředitel extraligy Josef Řezníček sdělil při setkání zástupcům ministerstva zdravotnictví.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
14:37
11. 1. 2022
Hokej

Od listopadu platí, že na sport i kulturu smí maximálně 1 000 očkovaných. Nic se nezměnilo, nikdo neřeší velikost haly, ani fakt, že v obchodním centru může být klidně 2 000 lidí bez očkování. „Už se konečně musí ozvat svaz a bránit svůj sport,“ říká Petr Dědek, majitel Pardubic. V úterý ráno napsal Tweet, že omezení už má dost. „Vyzývám za celý hokej vládu, aby tenhle nesmysl přehodnotila,“ dodává. A chtěl by vidět mnohem větší aktivitu od svazu. Celý rozhovor s Petrem Dědkem ZDE>>>

Zprávy ze dne 8. 1. 2022
18:43
8. 1. 2022
Hokej

Hokejisté Mnichova jsou kvůli několika případům nákazy koronavirovou variantou omikron stále v karanténě a nenastoupí ani k odvetě semifinále Ligy mistrů na ledě Tappary Tampere. Zápas se měl hrát v úterý. Ze stejného důvodu bylo tento týden zrušeno už první utkání v Německu. O osudu dvojzápasu by mělo vedení soutěže podle agentury SID rozhodnout v příštích dnech.

Zprávy ze dne 6. 1. 2022
13:15
6. 1. 2022
Hokej

Už je to tady, chtělo by se říct... Po více než roce se extraliga začíná ostřeji potýkat s COVID-19. Podle informací iSport.cz míří do karantény tým mistrů z Třince. Více čtěte zde >>>

O problémech jako první informoval Robert Záruba, který jako šéfkomentátor ČT sport vidí do nasazování zápasů. Na sociální síti ale nejprve nezmínil konkrétní tým. V už tak nabité sezoně jde o pořádný problém, i šéf soutěže Josef Řezníček před časem pro deník Sport mluvil o nedostatku termínů.

Zprávy ze dne 4. 1. 2022
16:28
4. 1. 2022
Hokej

Semifinálový zápas hokejové Ligy mistrů mezi Red Bull Mnichov a finskou Tapparou Tampere byl zrušen. Minimálně jeden člen mnichovského týmu měl pozitivní test na variantu omikron a celý tým je v karanténě. 

Zprávy ze dne 1. 1. 2022
11:53
1. 1. 2022
Hokej

Hokejová NHL odložila kvůli přísným koronavirovým opatřením v Kanadě další domácí zápasy tamních klubů. Na pozdější termín bylo vzhledem k současným diváckým omezením v některých kanadských provinciích přesunuto osm z devíti nově odložených utkání. Počet zápasů, které musely být v této sezoně kvůli covidu-19 přeloženy, tak vzrostl na 90. Vedení soutěže oznámilo, že se další odklady dotknou pěti ze sedmi kanadských klubů v NHL v naději, že později se opatření omezující zásadně kapacitu zmírní nebo úplně zruší. Většina zápasů v Kanadě se tak podle současné situace nebude hrát až do 16. ledna.

Zprávy ze dne 31. 12. 2021
18:03
31. 12. 2021
Hokej

Jeden z hráčů týmu českých hokejových juniorů, který měl pozitivní výsledek úterního testu na koronavirus, musí zůstat až do 6. ledna na hotelovém pokoji v Edmontonu. Stejně jako na všechny ostatní účastníky předčasně zrušeného mistrovství světa s pozitivním nálezem se na něho vztahuje povinná desetidenní izolace. „Platí, že jeden hráč českého výběru, který měl pozitivní test, musí zůstat na hotelovém pokoji v Edmontonu,“ potvrdil tiskový mluvčí juniorského týmu Ondřej Kalát. „Máme od něj zároveň informaci, že se cítí dobře,“ ujistil Kalát.

Týmové focení je před turnajem tradicí
Zprávy ze dne 30. 12. 2021
21:43
30. 12. 2021
Hokej

Na předčasně ukončeném MS do 20 let mělo pozitivní test na COVID-19 dalších šest hráčů nebo členů realizačních týmů plus jeden rozhodčí. Nakažení jsou jeden zástupce kanadského, ruského, německého a slovenského týmu a dva zástupci Švédska. Všechny nyní čeká podle IIHF minimálně desetidenní povinná karanténa v Kanadě.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
19:37
30. 12. 2021
Hokej

Juniorská hokejová reprezentace prošla testy na covid a může se vrátit ze zrušeného MS v Kanadě. Otazník je ještě u dříve pozitivně testovaného člena. „Hráči, co letí do Evropy odlétají zítra odpoledne, tudíž Nový rok oslavíme někde nad Atlantikem,“ uvedl tiskový mluvčí Ondřej Kalát.

 

Čeští hokejisté v utkání na světovém šampionátu do dvaceti let proti Kanadě

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud